Buitenlandse zakenreizen: denk aan uw zorgplicht.

Als werkgever kent u ongetwijfeld uw zorgplicht: u bent verplicht om te zorgen dat uw medewerkers kunnen werken in een veilige werkomgeving. Maar wist u dat dit ook geldt voor ongevallen die niet op de werkplek plaatsvinden, maar wel werk-gerelateerd zijn?

Denk bijvoorbeeld aan een zakenreis naar het buitenland. Ook dan geldt die zorgplicht en wordt u als werkgever geacht te zorgen dat de veiligheid van uw werknemer niet in het geding komt, ook al heeft u weinig invloed op de feitelijke omstandigheden van dat moment.  

Het is dus zaak om goed op de hoogte te zijn van mogelijke risico’s, zoals afpersing, ontvoering, medische problemen of politieke onrust. In sommige landen zijn de risico’s groter dan in andere, denk bijvoorbeeld aan populaire zakenbestemmingen als China, Rusland, India, Zuid-Afrika en Brazilië. Reist uw personeel regelmatig naar dergelijke bestemmingen, dan is het slim om bepaalde maatregelen te nemen. Geen dure horloges of andere kostbare sieraden om bijvoorbeeld (daarmee ben je een makkelijke prooi voor bendes).

Verder is het verstandig om zakenreizen te boeken via een reisorganisatie. Bij problemen is er dan eerder hulp en ondersteuning voor uw medewerker, onder andere via het Ministerie van Buitenlandse Zaken en internationale hulpdiensten.