Ziekteverzuim nog steeds hoog: wat kan je als werkgever doen?

Ziekteverzuim nog steeds hoog: wat kan je als werkgever doen?

Dinsdag 10 juni 2025

Ziekteverzuim blijft hoog: wat kun je als werkgever doen?

In 2024 meldde bijna 52% van de 8,1 miljoen werknemers zich minimaal één keer ziek. Het gemiddelde verzuimpercentage lag op 5,2%. Dat betekent dat op elke werkdag ruim 5 op de 100 werknemers ziek thuis zaten. Wat zit hierachter? En vooral: wat kun je als werkgever doen om langdurig verzuim te voorkomen?

Verzuimduur

De gemiddelde verzuimduur is gestegen naar ruim 17 dagen per ziekmelding, ruim drie weken. Psychische klachten zijn de belangrijkste oorzaak van het langere verzuim.

Verzuimfrequentie

De gemiddelde verzuimfrequentie nam ook toe naar 2,9 ziekmeldingen per jaar. De kans op langdurige uitval is groter als een werknemer zich vaker ziekmeldt. Het is daarom belangrijk op tijd in gesprek te gaan met de werknemer en arbodienst.

Groeiend psychisch verzuim

Mentale klachten blijven een grote rol spelen, vooral bij jongere werknemers. Bij vrouwen van 25 tot 45 jaar zijn psychische klachten na griep zelfs de belangrijkste verzuimoorzaak.

Werknemers in deze leeftijd leggen zichzelf vaak een hoge druk op. De werknemers ervaren dat de hoge werkdruk lastig te combineren is met hun privésituatie. Ze krijgen vaak te maken met ingrijpende gebeurtenissen, zoals de geboorte van een kind of het kopen van een eerste huis. De gespannen huizenmarkt en economische onzekerheid spelen hierin ook een rol. Daarnaast gaan deze werknemers vaak minder goed om met stress, omdat ze nog weinig werkervaring hebben.

De impact op werkgevers

Ziekteverzuim is niet alleen vervelend, het is ook kostbaar. Denk aan:

  • Doorbetaling van loon (minimaal 70% gedurende 2 jaar)
  • Kosten voor vervanging of overwerk
  • Verlies van productiviteit
  • Begeleidingskosten, zoals arbodienst en re-integratie

Een zieke medewerker kost al snel tussen de €300 en €400 per dag, afhankelijk van het salaris en de bedrijfsgrootte. Bij langdurig verzuim kunnen de kosten oplopen tot tienduizenden euro’s.

Tips om verzuim te beperken

  1. Herken ook de minder bekende verzuimoorzaken
    Om ziekteverzuim te voorkomen is het belangrijk dat je weet welke verzuimoorzaken er zijn. Zo herken je verzuimrisico’s beter en kun je op tijd actie ondernemen. Ontdek via deze link 11 minder bekende verzuimoorzaken en hoe je hiermee omgaat.

  2. Verbeter de veiligheid op de werkvloer
    Elke werkomgeving brengt arbeidsrisico’s met zich mee die kunnen leiden tot ziekteverzuim. Bijvoorbeeld werken met gevaarlijke machines en giftige stoffen. Maar ook een slecht binnenklimaat op kantoor kan bijvoorbeeld leiden tot gezondheidsklachten.

    Weet je welke arbeidsrisico’s werknemers lopen? Dan kun je maatregelen nemen om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren. Om zo ziekteverzuim te verlagen of voorkomen. Bekij 8 veelvoorkomende arbeidsrisico’s en tips om ermee om te gaan.

  3. Start direct met simpele verzuimmaatregelen
    Een goed verzuimbeleid hoeft niet ingewikkeld te zijn. Stimuleer bijvoorbeeld beweging, blijf in gesprek over gezondheid en toon regelmatig waardering. Daarmee kun je verzuim al verlagen.

  4. Vergroot het werkgeluk
    Werkgeluk groeit als aan drie basisbehoeften wordt voldaan: autonomie, verbinding en competentie. Als het werk daarin voorziet, neemt de betrokkenheid toe en daalt het verzuim.

Advies over het verlagen van ziekteverzuim en verzuimkosten

Ziekteverzuim is een complex en kostbaar probleem. Maar het is niet onoplosbaar. Door te investeren in preventie, aandacht voor medewerkers, de juiste arbodienst en een goede verzuimverzekering kun je veel problemen voor zijn. Dat vraagt om maatwerk en daar helpen wij je graag bij. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. En weet daarbij dat je voor het verbeteren van de verzuimverzekering echt niet hoeft te wachten tot het einde van het jaar.